Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken, blijf ik denken zoals ik altijd heb gedacht.

Als ik blijf denken zoals ik altijd heb gedacht, blijf ik geloven zoals ik altijd heb geloofd.

Als ik blijf geloven zoals ik altijd heb geloofd, blijf ik doen wat ik altijd heb gedaan.

Als ik blijf doen wat ik altijd heb gedaan, blijft mij overkomen, wat mij altijd overkomt.


Wat is Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)?

NLP is een methodiek voor opleidingen, training, coaching/counseling en communicatieverbetering. 

Neuro- (Neuron = zenuwcel). 
‘Neuro’ staat voor het uitgangspunt dat alles wat we doen, voelen en denken een product is van wat er in ons zenuwstelstel plaatsvindt. NLP gaat uit van een wisselwerking tussen ons centrale zenuwstelsel, onze zintuiglijke indrukken en onze subjectieve ervaring (dat wil zeggen onze gedachten, gevoelens en gedragingen)

Linguïstisch (linguïstisch = taalkundig). 
We organiseren onze zintuiglijke indrukken (onze neurologische processen dus) met behulp van de taal. Die taalkundige organisatie resulteert in een wereldmodel: Samenhangend systeem van ideeën herinneringen, verwachtingen en overtuigingen dat ons in staat stelt binnenkomende informatie te verwerken. 

Programmering (programma = reeks van instructies die beschrijft hoe gegevens verwerkt moeten worden). 
Deze term staat voor het Neuro Linguïstisch Programmeren uitgangspunt dat we onze subjectieve ervaring zo kunnen organiseren dat we een bepaald effect bereiken of juist niet. Een nieuwe organisatie van dezelfde zintuiglijke indrukken leidt tot een nieuwe beleving en nieuwe mentale en gedragsmatige mogelijkheden.


Neuro Linguïstisch Programmeren – NLP Communicatiemodel

Hoe het proces van communiceren precies werkt beschrijven we aan de hand van het NLP communicatiemodel.
Het NLP communicatiemodel laat zien dat er om ons heen allerlei externe gebeurtenissen plaatsvinden die wij kunnen waarnemen via onze 5 zintuigen. (Visueel, Auditief, Kinesthetisch, Olfactorisch en Gustatief). Bijvoorbeeld zoals op het bovenstaande plaatje: Je ziet een drukke snelweg met veel verschillende verkeersstroken. Je hoort in de verte een sirene van een naderende ambulance en ruikt de uitlaatgassen die door de openstaande raam naar binnen komen. Per seconde worden we overladen met wel een paar miljoen prikkels. Vanaf het moment dat een externe prikkel wordt waargenomen, beginnen onze hersenen met een proces van verwerking. Hierbij bepalen bepaalde filters welke informatie wel en niet (on)bewust binnenkomt. 

Welke filters er worden gebruikt hangt af van wat er in ons (on)bewuste aandachtsgebied belangrijk is. Op deze manier maken wij allemaal onze eigen interne voorstelling van een externe gebeurtenis. Hiermee is je eigen waarheid, of te wel je eigen model van de wereld ontstaan. 

Voorbeeld: Wanneer je op de weg rijdt met je nieuwe auto valt het je ineens op hoeveel van dezelfde type en kleur auto’s er rond rijden. Terwijl deze auto’s je eerder niet of nauwelijks zijn opgevallen. De filter voor deze type auto’s is als het ware ‘open’ gaan staan, waardoor je ineens overal dezelfde auto’s ziet rijden. Het filteren van informatie gebeurd op drie verschillende manieren: Door het weglaten, vervormen of generaliseren van bepaalde informatie. 

Weglaten 
Zoals eerder al geschreven worden we per seconde met zo’n twee miljoen prikkels overladen. Allemaal informatie, die we onbewust meteen gaan filteren. Op bewust niveau zouden we zoveel informatie immers nooit kunnen verwerken. Selectieve aandacht en dus het weglaten van informatie is daarom onvermijdelijk. De weglatingen zijn uiteindelijk terug te vinden in onze taalgebruik. Dit kan er voor zorgen dat de ander een eigen invulling gaat maken (na aanleiding van zijn eigen MOW) en gaat ‘raden’ naar de ontbrekende informatie. Zelfs wanneer je gaat doorvragen naar de ontbrekende informatie weet je nooit helemaal zeker of je echt exact begrijpt wat de ander bedoelt! Een ander nadelig effect van het weglaten van bepaalde informatie is dat het ons denken kan beperken. Zo kun je een bepaald patroon ontwikkelen dat ervoor zorgt dat je bepaalde belangrijke informatie weglaat. Je zult dan niet meer opmerken dat er nog een hele brede bermstrook naast de weg zit met voldoende uitwijkmogelijkheden, zonder dat je meteen te water raakt. 

Vervormen 
Wanneer je zaken in je ervaring verandert en in overeenstemming brengt met wat er naar jouw mening gebeurd, dan spreken we van vervorming. Dit gebeurd onbewust en hierdoor hebben mensen niet in de gaten dat ze aan het vervormen zijn. Dit kan uiteraard ingrijpende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld: Wanneer een groepje mensen getuige is geweest van een verkeersongeval dan is de kans heel groot dat niemand uit de groep aan de politie hetzelfde verhaal vertelt, iedereen heeft dan ook zijn eigen mening over deze gebeurtenis. Een andere vorm van vervormen is: ‘Mind Read’. Dan ga je er van uit dat je wel weet wat iemand bedoelt. Bijvoorbeeld wanneer iemand op een bepaalde manier naar je kijkt en je op basis van non-verbale communicatie er een eigen interpretatie aan geeft: “De bestuurder achter mij vindt dat ik veelte lang wacht met oversteken”.

Bekijk de tekening van de olifant eens goed, want hoeveel poten heeft hij eigenlijk? Bedek het onderste deel met een papier. Hoeveel poten tel je nu? Bedek het bovenste deel. Hoeveel poten tel je nu? Verklaar dit aan de hand van je interne voorstelling in combinatie met herinneringen. Is wat je ziet ook de werkelijkheid? 

Generaliseren. 
We trekken globale conclusies na aanleiding van één of twee gebeurtenissen uit het verleden, die we vervolgens als ‘waar’ aannemen. Dat is natuurlijk handig in het kader van het leren. Anders zouden we steeds opnieuw bepaalde handelingen en objecten moeten controleren. Wanneer je steeds moet controleren of de stuur die je vasthoudt wel een stuur is waarmee je kunt sturen, zal dat erg vervelend zijn. Generaliseren kan ook een belemmerende uitwerking hebben wanneer we één enkele gebeurtenis de ervaring voor een heel leven laten bepalen. Uiteraard is het in dit geval handig om je bewust te zijn van je generalisaties. Met NLP krijg je inzicht in je interne communicatie en in het effect daarvan op je eigen gedrag. In dit interne proces kunnen we zelf een verandering inbouwen, waardoor het resultaat ineens heel anders gaat worden…