Al voor je 18e je rijbewijs? 2toDrive maakt het mogelijk om in Nederland al vanaf 16,5 jaar rijlessen te nemen Wanneer je alle 4 fasen in de rijopleiding succesvol hebt doorlopen én je bent 17 jaar, dan mag je bij het CBR op rijexamen. Vanaf het moment dat je slaagt ga je, onder begeleiding van (een) zelf uitgekozen coach(es), zelfstandig rijden! 

Stap 1. Start met je theorie examen. 
Voordat je begint met de 2toDrive rijlessen is het belangrijk om te starten met het bestuderen van de theorie. Vanaf 16 jaar mag je al examen doen bij het CBR. Het theorie certificaat is slechts 1,5 jaar geldig. Om deze reden is het verstandig om pas theorie examen te doen wanneer je gestart bent met de 2toDrive rijlessen. 

Stap 2. Begin met rijlessen 2toDrive. 
Vanaf 16,5 jaar mag je starten met de 2toDrive rijlessen. De 2toDrive rijlessen worden ook aangeboden volgens de RIS-methode. RIS staat voor: Rijopleiding In Stappen. Een RIS rijopleiding bestaat uit 4 verschillende fasen die een logische opbouw hebben:

Fase 1. Voertuig beheersing. 
Voorbereidings- en controlehandelingen. Stuuroefeningen en kijktechniek. Ontkoppelen, koppelen en wegrijden. Remmen (Afremmen en tot stilstand brengen). Opschakelen. Terugschakelen met de juiste remtechniek. Gasdosering en snelheidsregeling.
Fase 2. Eenvoudige verkeerssituaties, bedrevenheid en kijktechniek. 
Plaats op de rijbaan of rijstrook. Naderen en oversteken van gelijkwaardige kruispunten, voorrangskruispunten en kruispunten met complexe situaties. Naar rechts en naar links van richting veranderen.
Fase 3. Complexe verkeerssituaties, informatieverwerking en verkeersinzicht.  
Rijstrook wisselen en zijdelings verplaatsen, voorbijgaan, inhalen, in- en uitvoegen, rotondes, erven, spoorwegovergang, voetgangersoversteekplaats en tram- en bushalte.
Fase 4. Verantwoord rijgedrag, op naar het rijexamen! 
Moeilijke omstandigheden, ritvoorbereiding, specifieke omstandigheden, milieubewust rijden, defensief rijden, besluitvaardig rijden, mentaliteit en verantwoordelijkheid.

Tijdens de 2toDrive lessen werken we met een RIS instructiekaart waarop je vorderingen worden bijgehouden. Zo zie je precies in welke fase en waar jij bent in de opleiding. 

Stap 3. Kies je coaches. 
Wanneer je geslaagd met voor het CBR rijexamen dan mag je tot je 18e verjaardag rijden onder begeleiding van een coach. In totaal mag je minimaal 1 en maximaal 5 coaches kiezen. Een coach moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
  1. De coach moet minimaal 27 jaar oud zijn;
  2. De coach moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een geldig Nederlands rijbewijs B en deze kunnen tonen;
  3. De coach staat ingeschreven in de Nederlandse Basisregistratie Personen (BRP) met een woonadres in Nederland;
  4. De coach mag 4 jaar voor de aanvang van de begeleiderspas geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad;
  5. De coach mag 4 jaar voor de aanvang van de begeleiderspas geen verplichte alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad;
  6. De coach mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen ongeldigverklaring hebben gehad, op grond van een onderzoek naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid;
  7. De coach mag niet onder invloed zijn van alcohol, drug of medicijnen tijdens het begeleiden.
Uitzondering: Heeft een coach een WRM-pas (Wet Rijonderricht Motorrijtuigen) dan hoeft hij of zij niet minimaal 5 jaar in het bezit te zijn van een rijbewijs of 27 jaar oud te zijn. De coach mag dan bijvoorbeeld 23 jaar zijn en een jaar het rijbewijs hebben. Een WRM-pas is een certificaat dat wordt afgegeven aan iemand die rijles mag geven. (Een rijinstructeur).

Stap 4. Aanmelden coaches. 
De uitgekozen coaches kunnen zichzelf online aanmelden bij de Rijksdienst van Wegverkeer (RDW). Wanneer al je gekozen coaches zich succesvol hebben aangemeld kun je een begeleiderspas aanvragen. Een coach registreren | RDW

Stap 5. Begeleiderspas aanvragen. 
Met een begeleiderspas mag je na het behalen van je rijbewijs, samen met je coach autorijden. Op de begeleiderspas komen de namen te staan van je gekozen coaches. 
Je vraagt de begeleiderspas aan via de Rijksdienst van Wegverkeer (RDW). Hiervoor log je in met je DigiD. 

Let op! Je kunt zonder begeleiderspas geen rijbewijs aanvragen. De gemeente controleert bij het aanvragen van je rijbewijs of jij een begeleiderspas hebt aangevraagd.

Stap 6. Behaal je rijbewijs. 
Zodra je alle 4 de fases van de rijopleiding met goed gevolg hebt doorlopen kan je op praktijk examen. Dit kan vanaf je 17e verjaardag. Vindt je het erg spannend om op examen te gaan? Dan kun je ook een CBR faalangst examen aan vragen. 

Stap 7. Rij onder begeleiding van een coach. 
Gefeliciteerd! Je hebt je rijbewijs gehaald. Nu kun je samen op weg met je coach(es). Je coach(es) zullen je helpen wanneer bepaalde verkeerssituaties lastig zijn. Door zelf te rijden doe je steeds meer ervaring op. Een veel gehoorde uitspraak is: “Wanneer je je rijbewijs hebt, leer je pas echt rijden” Het klopt, in het begin is het rijden nog heel erg wennen. Het komt goed! Je hebt immers een coach naast je. 

Tip: Als je de auto bestuurt ben je wel verantwoordelijk voor eventuele schade. Niet iedere autoverzekering dekt de schade van een 17 jarige bestuurder. Check daarom van te voren of je wel verzekerd bent. 

Stap 8. Zelfstandig rijden.
Wanneer je 18 bent geworden, heb je geen begeleiderspas meer nodig en mag je zonder je coach(es) de weg op. Ook dat is wennen! Raak niet in paniek. Weet dat de overige bestuurders ooit ook beginnende onervaren en onzekere bestuurders zijn geweest. Neem de tijd en trek je niets aan van ongeduldige bestuurders. 

Let op! Het rijbewijs dat je met 2toDrive haalt is tot je 18e niet geldig in het buitenland.

In de Europese wetgeving is het namelijk zo geregeld dat je pas na je 18e verjaardag een rijbewijs mag halen. Landen mogen wel afzonderlijk eerder een rijbewijs afgeven en dat rijbewijs is dan alleen in eigen land geldig. Met het rijbewijs dat je op de 17e met 2toDrive hebt gehaald, mag je pas vanaf je 18e jaar ook in het buitenland rijden.