Het is belangrijk om te starten met het bestuderen van de theorie voordat je start met de praktijklessen. Immers: Je gebruikt deze theoretische kennis voornamelijk in het verkeer, dus ook al tijdens je eerste rijlessen. Het theorie certificaat is slechts anderhalf jaar geldig. Om deze reden is het verstandig pas het CBR theorie examen te doen wanneer je al gestart bent met de praktijklessen. Voor een theorie examen bij het CBR moet je minimaal 16 jaar zijn. 

Het theorie examen bestaat uit 3 onderdelen:

1. Kennis.
Je laat hiermee zien dat je de feiten en verkeersregels kent, kunt herkennen en benoemen.
2. Inzicht.
Met verkeersinzicht laat je zien dat je regels kunt toepassen en in alle situaties de juiste beslissingen kunt nemen.
3. Gevaarherkenning.
Je laat zien dat je gevaar herkent en weet wat je moet doen in een gevaarlijke situatie.

Verkeersveiligheid, verkeersdoorstroming en Milieubewust rijden zijn de belangrijkste waarden wanneer het gaat over het verkeer en komen uiteraard ook terug in de examenvragen. De theorie kun je zelfstandig bestuderen. Hiervoor zijn diverse boeken en pakketten te koop. 

I-Theorie.
Bij NLP Rijopleidingen kun je het online pakket I-Theorie aanschaffen. Je ontvangt dan een inlogcode waarmee je kunt inloggen in de digitale leeromgeving van I-Theorie. I-Theorie is een volledig oefenpakket met theorie, oefenvragen en oefenexamens. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met oefenvragen. Heb je deze oefenvragen goed gemaakt, dan kun je door naar het volgende hoofdstuk. Na activering van je code kun je meteen al 4 oefenexamens maken. Na elk positief afgesloten hoofdstuk komt er weer een oefenexamen vrij. Let op: Alle vragen en oefenexamens zijn eenmalig te maken. Heb je alle theorie afgerond en examens gemaakt? Dan kun je gratis een herhalingscursus activeren. Daarmee is het mogelijk om alle examens nog 1 keer opnieuw te oefenen. Vergroot je kans op slagen met I-Theorie! 

Theorie examen bij het CBR.
Het theorie examen maak je bij het CBR in een examenzaal op een touchscreen. Op deze touchscreen kun je het juiste antwoord aanklikken of slepen. Voor het hele examen heb je in totaal 30 minuten de tijd. Deze tijd is verdeeld in:
  • Gevaarherkenning, 8 seconden per vraag.
  • Kennis, ongeveer 8 minuten in totaal.
  • Inzicht, ongeveer 16 minuten in totaal.
Wanneer ben je geslaagd?
Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, hiervan moet je 13 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen, hiervan moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden. Bij de onderdelen kennis en inzicht krijg je in totaal ook 2 testvragen. 

Theorie examen met extra tijd.
Het kan zijn dat je door bijvoorbeeld dyslexie of een andere oorzaak meer tijd nodig hebt om het examen te kunnen afronden. Dan kun je een theorie examen aanvragen met extra examen tijd. Voor het theorie examen met extra tijd krijg je 45 minuten. Hier krijg je 5 minuten extra tijd voor het onderdeel kennis en 10 minuten extra tijd voor het onderdeel inzicht. 

Individueel begeleid examen.
Met een toegestane verklaring van een specialist kun je een individueel begeleid examen aanvragen. Dit examen is speciaal voor mensen met faalangst, autisme of een andere aandoening. Ook is het mogelijk om je aan te melden voor een individueel begeleid examen wanneer je eerder een theorie examen met extra tijd of een individueel examen hebt gedaan. De medewerker geeft uitleg over het examenproces en leest de examenvragen voor. Er wordt uiteraard geen uitleg gegeven over de vragen zelf. Ook voor dit examen heb je 45 minuten de tijd.